Kontaktujte naší redakci!

Zlín má nové kulaté Univerzitní centrum od Jiřičné

Univerzitní centrum s multimediální knihovou a sídlem rektorátu UTB ve Zlíně

Zlínská rodačka Eva Jiřičná se vrací ve velkém stylu. Univerzita Tomáše Bati otevřela první ze dvou vedle sebe situovaných budov s elipsovým půdorysem, Univerzitní centrum s multimediální knihovou a sídlem rektorátu, kterou s velkým respektem a citem navrhla právě architekta Jiřičná. Na výstavbu severně ležícího Kongresového centra hledá radnice peníze v Evropské unii.

“Já jen doufám, že ta budova nebude křičet a říkat ‘Já jsem nová’, ale že si podá ruku se starou zlínskou zástavbou,” říká autorka projektu žijící ve Velké Británii, což se jí i přes kontrastní tvar především díky použití nekřiklavých venkovních materiálů podařilo. Zato uvnitř budova svítí čistým moderním designem – je to důstojné a velmi moderní prostředí jak pro studenty, tak pro pedagogy.

Univerzitní centrum s multimediální knihovou a sídlem rektorátu UTB ve Zlíně Nová budova postavená podle návrhu Evy Jiřičné a jejího ateliéru V hranatém Zlíně nová zakulacená budova od ateliéru Evy Jiřičné Budova centra vlevo a detailní záběr řešení schodiště vpravo

Budovu za 379 milionů korun z velké části zainvestovalo ministerstvo školství. Pro studenty tak vznikla přátelská a snadno dostupná moderní knihovna s 500 místy, ufonská prosklená kavárna, velké atrium se stromy a krásný výhled ze střechy budovy. Rychle se rozvíjející a rozrůstající univerzita takovéto zázemí nutně potřebovala. Od roku 2000, kdy školu navštěvovalo 2000 studentů, jich je letos přibližně 11500.

Moderní átrium uvnitř univerzitního centra Černé schodiště vedoucí ke stěně z tisíců luxfer Interiér átria budovy v teplých barvách a moderním designu od Evy Jiřičné Zářící interiér univerzitního centra UTB při západu slunce

Druhá, těsně sousedící budova lasturu připomínající Kongresové centrum, bude sloužit především jako nové sídlo pro zlínskou Filharmonii Bohuslava Martinů. Obě budovy stojí na místě původních Masarykových škol z předválečné doby. Architektka Jiřičná se otevřeně hlásí k původní, především dispoziční inspiraci právě v těchto budovách.

Zasedací místnost v jedné polovině budovy centra UTB Kavárna patří mezi relaxační prostory centra Pro studenty je určeno 500 míst Vizualizace Univerzitního centra a plánovaného Kongresového centra

„Měly naprosto neobyčejný koncept takzvaného ypsilonu, který se v urbanistickém komplexu neobjevil v žádném městě mezi dvěma světovými válkami. Tyto budovy byly jen chodba a učebny po obou stranách. Kongresové i Univerzitní centrum jsou budovy jaksi tlustší, ale rozhodně koncept ypsilonu zachovávají,” řekla architektka.

Specialitou stavby jsou VIP podzemní garážová místa oddělená od ostatních padacím mostem. Budovu teď čeká zatěžkávací zkouška, která započne se začátkem zimního semestru.

Foto: Ivan Němec
Vizualizace a zdroj: AI Design

Zpráva ze dne: 2.10.2008
Téma: , , , , ,
Další zprávy: « Starší zpráva Novější zpráva »

Sdílejte článek na: Facebook.com Twitter.com MySpace.com GooglePlus.com Pinterest.com   odešlete na e-mail: email   nebo vytiskněte: tisknout

Ohodnotit přes Facebook:
Fotografie autora

Autor zprávy:
Pavel Dvořák studuje DAMU obor scénografie. Živí se komerčním textilem. Líbí se mu městské amfiteatry, pohádky a Lovci duchů. Založil firmu "The People's Democratic Dictatorship of New Visceral Way by Super Humans" alias PDD, která se věnuje všemu.
Homepage autora | Všechny články od Pavel Dvořák | Kontakt

Okomentujte tento design

UPOZORNĚNÍ: Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly serveru pro komentování. Váš komentář bude podroben procesu schvalování redakcí co nejříve to bude možné.



DESIGNBUY E-SHOP

Výběrový design e-shop se stovkami kvalitních a ozkoušených produktů českých i zahraničních designérů a značek. Více na DesignBuy.cz »

Nepřehlédněte

Kia Sportage ve zmodernizované verzi na rok 2014

Kia uvádí novou Sportage v modernějším designu

Ženevský autosalon byl dějištěm premiéry modernizovaného SUV Kia Sportage, nejprodávanějšího modelu jihokorejské značky v Evropě. Omlazovací kůra, jíž tento populární automobil podstoupil, zahrnuje designové úpravy, posílení celkové kultivovanosti a přináší prémiový audiosystém Infinity by Harman.
Residence Freundorf blízko Vídně od Project A01

Residence Freundorf je monolitický solitér u Vídně

Rakouskému architektonickému studiu Project A01 se podařilo v pozoruhodném projektu Residence Freundorf nenásilně začlenit minimalistické pojetí domu do okolní přírody. Přísné linky bělostné vily i přes svoji dravost pobouří asi jen málo koho.

Partneři

přejděte na Font.cz         přejděte na DesignPortal.cz         přejděte na Archii.cz        přejděte na CzechDesign.cz
přejděte na YoungPrimitive.cz       přejděte na Fler.cz       přejděte na Auto-Design.cz      přejděte na GJF.cz
přejděte na DesignBy.sk      přejděte na DesignEast.eu      přejděte na UPM.cz      přejděte na Material Times

Spojte se s námi

Facebook.com Twitter.com MySpace.com Google+ Pinterest.com YouTube.com RSS kanál Přidat do oblíbených / záložek Kontaktujte nás

Fanoušci na Facebook.com

Statistika

Založeno: 1. února 2008
Počet článků: 3667
Počet komentářů: 1066
Návštěvnost: přes 100 tisíc/měs.
Čtenost článků: až 250 tisíc/měs.
Rekord za den: 18 588