Klikněte a napište nám e-mail!

Ya-House je minimalistický dům postavený ve svahu

Ya-House od studia Kubota Architect Atelier

V japonském městě Nishinomiya, které se nachází v prefektuře Hyogo, postavilo studio Kubota Architect Atelier dům ve svahu. Betonové jádro čtyřpatrové stavby, tvořené šesti velkými deskami, je elegantně zasazeno do svažujícího se terénu, zatímco vysunuté skleněné fasády jednotlivých pater poskytují unikátní výhled do údolí.

Při tvoření návrhu domu Ya-House se muselo japonské studio Kubota Architect Atelier vypořádat s nevšední parcelou, umístěnou v kopci, s převýšením třinácti metrů. Řešením byl návrh čtyřpatrové budovy, jejíž kostru tvoří šest betonových desek. Dvě vertikální jsou zasazeny do svahu a rozděleny dvěma horizontálními, vznikají tak prostory suterénu, přízemí a prvního patra, jež jsou kvůli svažujícímu se terénu částečně pod zemí. Na nich trůní druhé patro, posazené napříč a tvořené zbývajícími dvěma deskami.

Ya-House od studia Kubota Architect Atelier Ya-House od studia Kubota Architect Atelier Ya-House od studia Kubota Architect Atelier Ya-House od studia Kubota Architect Atelier

K suterénu vede příjezdová cesta a je tam garáž, odkud stoupají schody do přízemí k dětskému pokoji a ložnici, mezi nimiž leží bazén, přímo pod střešním otvorem. To je umožněno odsazením přední zdi prvního patra, kde se nachází koupelna a relaxační zóna. V patře nejvyšším najdeme hlavní prostory obývací, jídelní a kuchyňské. Díky své poloze a skleněným stěnám nabízí tento prostor úchvatné výhledy do okolí a na moře.

Ya-House od studia Kubota Architect Atelier Ya-House od studia Kubota Architect Atelier Ya-House od studia Kubota Architect Atelier Ya-House od studia Kubota Architect Atelier

Co se týče interiéru, dům je velice minimalistický a moderní. Již samotné postavení hlavních zdí je nepravidelné, mezi všemi horizontálními částmi tak vzniká otevřený a vzdušný prostor, jehož vnitřní dispozice jsou řešeny tak, aby nebyla narušena jeho kontinuita a nevznikl pocit uzavřenosti. Tomuto účelu napomáhají také mnohé střešní otvory, rafinovaně umístěné převážně v těch částech stavby, které jsou pod zemí. Betonový povrch byl zvenčí ponechán ve své přirozené podobě, uvnitř nabarven na bílo a doplněn hladkými, světlými podlahami.

Ya-House od studia Kubota Architect Atelier Ya-House od studia Kubota Architect Atelier Ya-House od studia Kubota Architect Atelier Ya-House od studia Kubota Architect Atelier

Dojem splynutí domu s kopcem je umocněn travnatou plochou, která se plynule line a stoupá podél obou hlavních zdí, pří čemž u jedné z nich jsou v pravidelném rozmístění vysazené stromky, zponad kterých vykukuje nejvyšší patro domu. Dle slov samotných tvůrců, které vede architekt Katsufumi Kubota, bylo snahou navrhnout dům, v němž má každé místo svůj unikátní vztah s okolní krajinou a kde se povede odstranit hranici mezi architekturou a přírodou.

Čtěte další články na téma Japonsko a bydlení

Foto a zdroj: Kubota Architect Atelier

Článek ze dne: 14.2.2016
Téma: , , , ,

AUTOR ČLÁNKU

Fotografie autora

Nora Behová studuje architekturu v Londýně. Anglii miluje, architekturu taky, hlavně urbanismus. Vedle toho ale ráda věnuje svou pozornost i výtvarnému umění, designu, fotografii, literatuře či baletu, prostě čemukoli kreativnímu, co jí dokáže zaujmout.
Všechny články od Nora Behová | Kontakt na redakci

Okomentujte tento design

UPOZORNĚNÍ: Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly pro komentování. Váš komentář bude podroben procesu schvalování redakcí co nejříve to bude možné.

Statistika

Spuštěno: 1. února 2008
Počet článků: 5229
Počet komentářů: 1117
Návštěvnost: 100 tisíc/měs.
Čtenost: 250 tisíc/měs.
Rekord/den: 18 588