Děkujeme za přízeň nám i designu!

Eva Jiřičná postavila schodiště v paláci Somerset

Eva Jiřičná a schodiště v londýnském neoklasicistním paláci Somerset

Eva Jiřičná, česká architekta proslavená mimo jiné inovativními řešeními interiérů, zrealizovala schodiště v londýnském neoklasicistním paláci Somerset. Řešení je významné svou estetickou formou, čistým vztahem k původní historické budově a použitím nových materiálů a technologií ve stísněném prostoru.

Práce na Západním křídle památkově chráněného paláce na severním břehu Temže byly součástí celkové renovace rozsáhlé budovy. Cílem bylo vytvořit živoucí umělecké centrum s kancelářemi a prostorami pro konference v horních patrech. Toto vyžadovalo nové řešení vstupních částí s moderním foyer a novým schodištěm umístěným do jasně vymezeného původního prostoru vysokého 18 metrů a spojujícího čtyři patra.

Eva Jiřičná a schodiště v londýnském neoklasicistním paláci Somerset Eva Jiřičná a schodiště v londýnském neoklasicistním paláci Somerset Eva Jiřičná a schodiště v londýnském neoklasicistním paláci Somerset Eva Jiřičná a schodiště v londýnském neoklasicistním paláci Somerset

Souhra historických a soudobých forem je hlavním aspektem návrhu. Design schodiště odráží podstatu a dramatičnost slavného Nelsonova schodiště ve východní křídle paláce navrženého Williamem Chambersem a vzdává mu hold užitím nových technologií ve velmi citlivé podobě.

Eva Jiřičná a schodiště v londýnském neoklasicistním paláci Somerset Eva Jiřičná a schodiště v londýnském neoklasicistním paláci Somerset Eva Jiřičná a schodiště v londýnském neoklasicistním paláci Somerset Eva Jiřičná a schodiště v londýnském neoklasicistním paláci Somerset

Točitá forma schodiště byla nejlepším konstrukčním řešením komplikovaných vstupních podmínek. Hlavním nosným prvkem je centrální sloup tvořený sítí z nerezové oceli. Stupně a podesty jsou z Ductalu, nového vysoko pevnostního betonu. Čistá forma vnějšího bezrámového zábradlí tvořeného ze skla a ocelového držadla umožňuje návštěvníkovi vnímat architektonické detaily původní stavby, zatímco nové schodiště tvoří samostatný estetický prvek.

Čtěte další články na téma interiér a Eva Jiřičná

Foto: Richard Davies
Zdroj:
Eva Jiřičná Architects

Článek ze dne: 4.2.2016
Téma: , , ,

AUTOR ČLÁNKU

Fotografie autora

Alžběta Stodolová je milovník architektury ve všech jejích minulých, současných i budoucích podobách s přesahem do dalších oblastí lidského života. Architektura je její profesí i zálibou. Miluje cestování do rozličných kulturních prostředí se zaměřením na způsob života lidí a prostředí, ve kterých žili a žijí.
Všechny články od Alžběta Stodolová | Kontakt na redakci

Okomentujte tento design

UPOZORNĚNÍ: Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly pro komentování. Váš komentář bude podroben procesu schvalování redakcí co nejříve to bude možné.

Statistika

Spuštěno: 1. února 2008
Počet článků: 5060
Počet komentářů: 1112
Návštěvnost: 100 tisíc/měs.
Čtenost: 250 tisíc/měs.
Rekord/den: 18 588