Děkujeme za přízeň nám i designu!

Vinohradský pivovar byl obnoven útulnou restaurací

Vinohradský pivovar v Praze od studia OV-A

Na pražských Vinohradech byl vloni otevřen Vinohradský pivovar, jehož historie sahá až do roku 1893. Architektonické studio OV-A dřívější vyhořelý pivovar v místě původní spilky přestavěli na malebnou restauraci s výčepem, která láká nejen na příjemné posezení, ale také na vlastní pivo.

“Pivovar byl založen roku 1893, kdy Královské Vinohrady ještě nepatřily k Praze, ovšem dřívější usedlosti již rychle nahrazovaly městské bloky a Vinohrady byly jedním z největších českých měst. Byla to impozantní budova v dobovém industriálním slohu, s velkou přiléhající zahradou. Stavba šla pěkně od ruky, první pivo bylo vystaveno už roku 1894. Do sladoven se vešlo 600 vagonů sladu. Vařila se klasická česká piva, včetně Velkopražské 12 a černého ležáku,” uvádí k historii pivovaru skupina přátel, kterým se otevřením Vinohradského pivovaru splnil velký sen o lahodném ležáku vlastní výroby z kvalitních českých sladů a chmelů.

Vinohradský pivovar v Praze od studia OV-A Vinohradský pivovar v Praze od studia OV-A Vinohradský pivovar v Praze od studia OV-A Vinohradský pivovar v Praze od studia OV-A

“Obnovený malý pivovar se nachází ve sklepních prostorách spilky bývalého pivovaru. Návrh posiluje sochařské kvality klenutých valených stropů a masivních stěn. Nově proražené oválné otvory spojují pivnici s výrobní částí pivovaru a zdůrazňují masivní zděnou podstatu prostoru. Akcentují jednotlivé varné provozy: varnu, scezovací káď, spilku a ležácký sklep. Světlý neutrální interiér dává vyniknout barvě piva ve sklenici, keramikou obložené výčepní pulty navazují na pivovarskou tradici,” uvádí architekti ze studia OV-A, kteří konverzi na restauraci s výčepem provedli.

Vinohradský pivovar v Praze od studia OV-A Vinohradský pivovar v Praze od studia OV-A Vinohradský pivovar v Praze od studia OV-A Vinohradský pivovar v Praze od studia OV-A

Vinohradský pivovar je rozdělen na dvě části. Polovina slouží k vaření, kvašení a zrání piva. Druhá polovina nabízí posezení v restauraci se dvěma výčepy a to buď na úrovni sníženého přízemí nebo pak v prvním podzemním podlaží. Podzemní sál by majitelé chtěli proměnit v živelný kulturní prostor. Zajímavý je právě onen průhled do druhé části do zákulisí na výrobu piva.

Čtěte další články na téma restaurace

Foto a zdroj: OV-A a Vinohradský pivovar

Článek ze dne: 20.9.2016
Téma: , , , , , ,

AUTOR ČLÁNKU

Fotografie autora

Ondřej Krynek je obdivovatel nápaditého designu, kreativních konceptů, moderní architektury, příjemných interiérů, inovativních technologií, nových médií, použitelného webdesignu, extravagantní módy, výrazového umění, dobré hudby a dalších odvětví kultury.
Všechny články od Ondřej Krynek | Kontakt na redakci

Okomentujte tento design

UPOZORNĚNÍ: Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly pro komentování. Váš komentář bude podroben procesu schvalování redakcí co nejříve to bude možné.

Statistika

Spuštěno: 1. února 2008
Počet článků: 5946
Počet komentářů: 1152
Návštěvnost: 100 tisíc/měs.
Čtenost: 250 tisíc/měs.
Rekord/den: 18 588