21. května 2010 –– móda –– Jana Heyduková

Tvorbu šperkařky Věry Novákové sledujeme již několik let. Pravidelně se účastní designové přehlídky Designblok a nedávno také vystavovala v Karlínské hale na festivalu nezávislé umělecké tvorby Code Mode. Pro server DesignMagazin.cz odpovídala designéra v krátkém rozhovoru.

Co je u vás nového od konce letošního Code Mode?
Jen, co jsem rozmrzla, začala jsem se probírat hordou článků v médiích a objednávek. Ne, vážně… Zúčastnit se Code Mode byl nápad na poslední chvíli, když jsem se den předtím dozvěděla z jejich FB stránek, že nabízejí ještě volná místa. Předtím jsem usuzovala, že taková akce už není pro moje věci zajímavá. Ale poslední dobou mě moc baví dělat tyhle věci „neprofesionálně“ a tak vlastně i svobodněji než dřív.

Obdivovala jsem vaši kolekci ručně vyráběných šperků s velmi zajímavou strukturou. Nikde jinde jsem to zatím neviděla…
Strukturou sépiové kosti jsem se začala zabývat už ve své diplomce na pražské VŠUP v roce 2001. Inspirovala jsem se dávnou technikou odlévání, kde tato kost sloužila jako jednoduchá forma. Mě šlo ale spíš o ty linie, vrstevnice, které kopírují a obtáčejí jakýkoliv tvar vytvořený z tohoto materiálu. Takže šlo o to najít ty správné tvary. Velkým mezníkem byl první prsten Egoist, první rotační tvar, který mi otevřel celý vesmír…

Je to váš typický rukopis?
Sama jsem vlastně přemýšlela, proč se téhle struktury už tak dlouho držím. Možná mi připomíná pohyb chaluh v rytmu oceánu, možná pocity embrya plovoucího v plodové vodě. Skvěle to vystihuje slovo Flow – nezachytitelné plynutí vody se snažím zachytit a podržet za pomoci drahých kovů, které zase pocházejí ze země. Možná právě tohle je pro mě pořád dráždivé a vyzývající.

Jak jste se ke šperkům dostala?
Toužila jsem studovat a dělat umění. Nejdřív malířka, sochařka a posléze konceptuální umělkyně. Šperky si mě ale přivábily za použití smyslových návnad a mých tělesných limitů. Prostě mi to vyhovuje a baví mě to.

Vystavujete pouze v České Republice?
Když přijde nabídka, ráda vystavím své šperky v zahraničí. Nejlepší prezentace šperku je ale jeho reálné nošení. Myslím, že takových soukromých výstav se každý den děje mnoho díky zákazníkům z celého světa, kteří mé šperky vlastní.

Podobně jako většina českých umělců máte profil na Fler.cz. Jak jste přišla na kolekci navrženou speciálně pro Fler?
Čtyřlístkové náušničky jsem měla už hotové a napadlo mě ozvláštnit a namnožit je použitím sedmi barevných variant kamínků, přiřazených k energetickým čakrám lidského těla. Hodně jsem řešila balení a celkovou prezentaci kolekce, a ačkoli to byl pro mě celkem podařený projekt, na Fleru neměl takovou odezvu, jakou jsem očekávala. Prostě to nějak nesedlo.

Někde jsem četla, že se snažíte rozkódovat skrytý význam drobných automatických kreseb, které si čmáráte při telefonování. Přišla z nich inspirace?
Ale podle mého skromného názoru je všechno propojené, takže i to je  součástí vnímání a následného tvoření.

Co chystáte nového?
Na cestě jsou nové šperky, kuličky, kruhy, elipsy. Prosté, ale mocné a občas i srandovní tvary. Samotnou mě to ještě asi překvapí.

Kde ještě jsou k mání vaše výrobky?
Na mých webových stránkách jsou adresy kamenných obchodů, kde nabízí moje šperky. Ty si můžete objednat i přímo z mých stránek nebo z portálů Fler nebo nově ze slovenského Sashe. Moc ráda vás taky po předchozí telefonické domluvě přivítám ve svém ateliéru.

Foto: Lina Neméth
Zdroj:
Věra Nováková