18. listopadu 2016 –– události –– Ondřej Krynek

Slavný německý průmyslový designér Dieter Rams, který proslul svým neotřelým přístupem k designu stovek jeho výrobků nejen pro značku Braun, otevřel v německém Vitra Schaudepot velkou retrospektivní výstavu Modular World. Až do 12. března se zde můžete setkat s jeho nejvýznamnějšími návrhy.

Dieter Rams je bez nadsázky nejvýznamnějším německým designérem posledních desetiletí a jedním z nejdůležitějších designérů vůbec. Rams narozený v roce 1932 byl jako vystudovaný architekt v roce 1955 najat do společnosti Braun jako architekt a interiérový designér. V roce 1961 se stal hlavním designérem společnosti Braun, kde působil až do roku 1995. S jistotou lze říct, že po stránce designu byla tato léta nejlepším obdobím značka Braun v dějinách.

Rams je známý svou funkcionalistickou školou a architektonickým přístupem, který aplikoval do návrhů všeho. Jeho heslo znělo Méně, ale lepší, což je zřejmé z každého jeho produktu, který se dostal do prodeje či alespoň do fází prototypů. Rams dokázal produktu dodat jasnou, srozumitelnou, minimalistickou a jen funkčními prvky zdobenou tvář. Není proto divu, že jeho designem se inspiruje dodnes značka Apple.

Na výstavě ve Vitra Schaudepot můžeme vidět výběr ze stovek jeho realizovaných produktů pro značku Braun. Ať už se jedná o gramofony, rádia, zesilovače či jiné malé spotřebiče. Expozice nabízí i méně známý nábytek, který Rams navrhl v roce 1957 pro společnost Vitsoe. Nechybí ani univerzální policový systém 606, který se vyrábí již od roku 1960, kolekce křesel 620 nebo nábytkový systém 740.

Čtěte další články na téma Dieter Ramsvýstava

Foto a zdroj: Vitra Design Museum