6. září 2017 –– události –– Ondřej Krynek

V pražské Galerii Kuzebauch byla zahájena výstava sklářského výtvarníka Vladimíra Kopeckého s názvem Geometrie. Ve zdarma přístupné expozici budete moci zhlédnout nejen jeho skleněné objekty, ale také grafiky. Výstava tvorby aktuálně pětaosmdesátiletého Kopeckého potrvá až do 3. listopadu.

„Bylo mi pět roků, ještě jsem ani nechodil do školy. Nakreslil jsem koně a ukázal to mámě. A ona na to, že je to moc hezké a že budu umělec. Ukázala to tátovi, ale ten řekl, že to není nic moc. Slyšel jsem jí, jak mu pak šeptem vynadala, že mi to mohl pochválit. Tehdy jsem si řekl, že budu uměle,“ řekl k začátkům své kariéry  dnes uznávaný výtvarník Vladimír Kopecký.

„Člověk objevuje ve fázích… V mládí jsem si našel Cézanna, Kubištu… A jednoho dne jsem zase objevil, jak velkými umělci byli Hynais, Kosárek, Purkyně, Ženíšek… Už ve třinácti mě ohromil Picasso, nevěděl jsem si s ním tenkrát rady, ale zároveň jsem pochopil, že může být všechno i jinak, jako když si Bacon po svém transformoval Gogha. A také jsem byl fascinovaný některými sochami Buddhů. Jsou statické, ale ty jejich oči nějak a někam zírají, jako by věděly to, co já ani netuším,“ dodal ke své inspiraci.

Čtěte další články na téma sklovýstava

Foto a zdroj: Galerie Kuzebauch