2. září 2015 –– umění –– Ondřej Krynek

Český malíř Marek Nenutil, známý spíše pod pseudonymem Openmindz360, vystavuje až do 27. září 2015 v brněnské Adam Gallery. Výstava s názvem One Thing nabízí průřez jeho surreální tvorbou, která je v českém malířství považována za ojedinělou a přinejmenším velmi osobitou i působivou.

„Připadá vám, že v jeho obrazech převažují prvky německé malby? Můžete mít pravdu. Třeba vliv Otto Dixe nebo Georga Grosze je patrný. Stejně jako Maxe Beckmanna. I když je otázkou, nakolik je si toho malíř vědom. Stejně jako citace starých průmyslových architektur, německých, ale především anglických. A samozřejmě Ostravy. Nezapomeňme, že Nenutil žije a tvoří v Ostravě,“ uvádí k tvorbě Nenutila zástupci pořádající galerie.

„A ovšem vliv surrealismu. Surreálné postupy jsou nedílnou součástí jeho obrazů. Ale přesto se domnívám, že to nejsou hlavní rysy díla. Současný svět,  násilí v něm, bezvýchodnosti situací. To jsou reálná témata, která Nenutil ve svých obrazech řeší. A nejenom to. Ta plátna jsou zároveň i o naději, o naději, že svět přece jenom není tak špatný, jak by se mohlo zdát. A v tom spočívá myslím hlavní poselství Nenutilovi tvorby,“ dodávají.

Čtěte další články na téma výstava

Foto a zdroj: Adam Gallery